Prevederile noului cod rutier 2015
Vesti proaste pentru toti soferi. De vineri, 6 februarie, noul cod rutier 2015 a intrat in vigoare. Noile prevederi vin cu amenzi record pentru indisciplina in trafic.
Cea mai mare amenda din noul cod rutier ajunge la 9.600 de lei, dar si transformarea amenzilor de circulatie neplatite in suspendarea permisului. Printre principalele modificari aduse codului rutier, se remarca cele referitoare la transportul copiiilor in masina.
Astfel, copiii sub 12 ani nu pot fi transportati pe scaunele din fata, exceptie facand bebelusi care sunt transportati cu dispozitive speciale de acest fel.
Copiii cu varste de pana la 3 ani nu mai pot fi transportati decat in scaune speciale. De asemenea, copiii cu o inaltime de pana la 135 de centimetri pot fi transportati doar daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul.
Tot pe scaunele din spate si fixati cu centurile de siguranta vor trebui sa stea copiii cu o inaltime de peste 135 cm. Este obligatoriu ca dispozitivele de fixare in scaun sa fie omologate si adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.
Nerespectarea acestor reguli va fi sanctionata cu pana la cinci puncte de amenda, adica aproximativ 450 de lei.
De asemenea, cu 9.600 de lei vor fi sanctionati si soferii care sunt implicati in accidente rutiere si au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie in aerul expirat.
Amenda de de 9.600 de lei, va fi aplicata soferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferata, atunci cand semnalele acustice si vizuale sunt pornite.
Amenda de 4000 de lei, va fi aplicata soferilor care se incumeta sa treaca pe culoarea rotie a semaforului.
Amenda de 1600 de lei se acorda pentru vorbitul la telefon in timpul condusului unui autovehicul sau nepurtarea centurii de siguranta.
Soferii care nu isi vor plati amenzile de circulatie vor ramane fara permis. Problema rezolvata in noul cod rutier.
Depasirea limitei de viteza cu 51 pana la 60 de kilometri pe ora se sanctioneaza cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse intre 9 si 20 de puncte amenda, adica intre 720 si 1.600 de lei. In plus, se ridica si permisul de conducere pentru 90 de zile.
In cazul depasirii limitei de viteza cu peste 60 de kilometri pe ora, se aplica amenzi din clasa a V-a, care implica sanctiuni cuprinse intre 21 si 50 de puncte amenda (intre 1.680 si 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.